Μαζική και μαχητική εργατική διαδήλωση για ΣΣΕ – Με φραγμό ΜΑΤ απάντησε η κυβέρνηση (photos)

Παρά το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο, μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας στην εργατική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και κύρια αιχμή την  υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η ΕΣΠΗΤ με δικό της πανό, σπάζοντας για πρώτη φορά τη λογική του «συμμετέχω μόνο εκεί που πάει η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ»! Την πρόταση έκανε η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο ΔΣ της Ένωσης και υιοθετήθηκε ομόφωνα. 

20190216_122837

Η πλατεία Κοραή και αργότερα οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν πανό από πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων, και το ζήτημα των μισθών, των αυξήσεων και της αξιοπρεπούς εργασίας και ζωής για τον κόσμο της δουλειάς ήρθε ξανά στο προσκήνιο, με δουλειά «από τα κάτω», χωρίς την «αιγίδα» της ξεπουλημένης και αστικοποιημένης ΓΣΕΕ.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και μέσω Σταδίου είχε ως πρώτο σταθμό το Υπουργείο Εργασίας όπου γράφτηκαν συνθήματα και άναψαν καπνογόνα. Προκλητική ήταν η στάση της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Με φραγμό ΜΑΤ και άλλων δυνάμεων καταστολής απαγόρευσαν τη συνέχιση της διαδήλωσης των σωματείων στην αρχή της οδού Ερμού! Οι διαδηλωτές και τα σωματεία απαίτησαν να φύγει η αστυνομία και παρέμειναν για ώρα στην Ερμού. Αργότερα η διαδήλωση συνεχίστηκε στη Βουλή και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια.

Η επιτυχία της διαδήλωσης ασφαλώς αποτελεί σημαντικό σταθμός στη συνέχιση του αγώνα στους χώρους δουλειάς σε επιχειρήσεις και κλάδους — κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει ως «δικαίωση» την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και άγριων περικοπών στους μισθούς. Μάλιστα, όταν λίγες ημέρες πριν επισήμως το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε προκλητικά ότι «χαρίζει» 44 ευρώ στους εργοδότες για τις εισφορές που θα πλήρωναν για κάθε εργαζόμενο κάτω των 25 ετών που απασχολούν.

Η  πρόταση για την εργατική διαδήλωση έγινε αμέσως μετά τη διακλαδική απεργία από τα κάτω, από το «μπλοκ» των σωματείων που συγκρότησαν το κοινό απεργιακό μέτωπο για την υπογραφή ΣΣΕ την 1η Νοεμβρίου και μετά από σειρά ανοιχτών συσκέψεων. Τα σωματεία που οργάνωσαν και κάλεσαν τη διαδήλωση ανήλθαν σε πάνω από τριάντα. Συγκεκριμένα, ήταν 8 κλαδικά και 3 επιχειρησιακά σωματεία του ιδιωτικού τομέα από χώρους όπως εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, ΜΜΕ, επισιτισμός, φάρμακο κ.α. και πάνω από 20 σωματεία του δημόσιου τομέα από εκπαίδευση (με ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό μπλοκ), υγεία, πολιτισμό κ.α. Επίσης το «παρών» έδωσαν και πολλές εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις, σχήματα και πρωτοβουλίες από κλάδους και γειτονιές, όπως το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η ΑΤΕ ΕΚΑ, η Attack και συλλογικότητες από κλάδους όπως επισιτισμός-τουρισμός, μεταφορές, κ.α.

smt

espht

sefk

smed.jpg

paisio

POREIA3

poreia5