Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ: Εκδήλωση για την προπαγάνδα στα ελληνικά media – «Από το Predator στη Γάζα»

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Από το Predator στη Γάζα: Προπαγάνδα και αλήθεια στα ελληνικά ΜΜΕ», διοργανώνει το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 18:00, στην Αίθουσα Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γ. Γενναδίου 8 & Ακαδημίας, 7ος όροφος) η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το πάνελ των κεντρικών ομιλητών/ομιλητριών, το οποίο απαρτίζουν οι:

  • Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου (δημοσιογράφος The Manifold)
  • Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος Καθημερινή)
  • Πάνος Χαρίτος (δημοσιογράφος Kontra Channel)
  • Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος – συγγραφέας του βιβλίου «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση»)

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Δανάη Μαραγκουδάκη (δημοσιογράφος Solomon), ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Το σιωπητήριο για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και η μετατροπή πολλών ΜΜΕ σε αναμεταδότες του Μαξίμου και των πρεσβειών Ισραήλ και ΗΠΑ. Η κάλυψη των ΜΜΕ στα Τέμπη, στις φωτιές και τις πλημμύρες που «δείχνει» κάποιο «ανθρώπινο λάθος», κάποια σπάνια φυσική καταστροφή που δεν θα αντιμετωπιζόταν με αντιπλημμυρικά έργα. Η απρόθυμη κάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών από τα μεγάλα ΜΜΕ. Οι φωτιές στον Έβρο που — όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός — μπήκαν σε «διαδρομές προσφύγων». Οι κινήσεις του Λιμενικού στο ναυάγιο της Πύλου. Η copaganda, δηλαδή η προπαγάνδα της αστυνομίας, είτε αφορά την καταδίωξη και δολοφονία ενός Ρομά είτε την καταστολή μιας διαδήλωσης.

Ποιες είναι οι τεχνικές και στρατηγικές της προπαγάνδας και παραπληροφόρησης; Πώς τις χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και τι μπορούν να κάνουν οι δημοσιογράφοι;