Όλοι στην απεργία στις 16 Απριλίου Εκατ. για μπίζνες στα ΜΜΕ υπάρχουν, για μισθούς και ΣΣΕ όχι

Να συμμετάσχουμε μαζικά στη συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας στις 11.00 το πρωί!


Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απεργούμε! Δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, ελευθερία και αξιοπρέπεια στη δουλειά μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό του εργαζόμενου λαού και υπερασπίζουμε το δικαίωμά του στην πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση. Για να μην «μπαζώνεται» η αλήθεια και τα εγκλήματα όπως αυτό στα Τέμπη.

Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, οι Ενώσεις μας αποφάσισαν η απεργία να γίνει διαφορετική μέρα από όλους τους υπόλοιπους. Αντί να μεριμνήσουν ώστε να βρεθούμε στους δρόμους την ίδια μέρα, διασφαλίζοντας παράλληλα την έκδοση απεργιακών φύλλων, απεργιακών δελτίων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, απεργιακής «ροής» στις ιστοσελίδες.

Μεγάλες εξαγορές, «μικροί» μισθοί

Το σίγουρο είναι πως λεφτά στις τσέπες των αφεντικών των ΜΜΕ υπάρχουν. Μόνο που τα εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τις άλλες «μπίζνες» τους, όπως και για τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, όπως φάνηκε και από το κονταροχτύπημα Μαρινάκη και Μελισσανίδη για τα σήματα της Ελευθεροτυπίας. Μεταξύ τους τζόγαραν συνολικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ, λεφτά για να δώσουν αυξήσεις, όμως, δεν έχουν…

Λεφτά με τη σέσουλα έχουν εισπράξει ή θα εισπράξουν οι μιντιάρχες και μέσα από τις δεκάδες δισ. του φετινού Προϋπολογισμού ( κονδύλια 220 εκατ. ευρώ!) για ενημερωτικές καμπάνιες, χώρια τα 20 εκατ. ευρώ που έλαβαν πέρσι για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία!
Στους χώρους δουλειάς των ΜΜΕ κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί και η ανυπαρξία κατοχυρωμένων δικαιωμάτων αφού ΣΣΕ δεν υπάρχει εδώ και 13 χρόνια, η εντατικοποίηση καθώς όλο και περισσότερη δουλειά βγάζουν όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, απλήρωτες υπερωρίες, σαββατοκύριακα και άτυπη κατάργηση αργιών σε πολλά ενημερωτικά sites που συνυπολογίζονται στα… ρεπό!

Κι όλα αυτά με την απόλυτη συνενοχή των πλειοψηφιών των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ κ.α.) που απουσιάζουν από τα μαγαζιά, όταν ξεσπούν κάποιες μάχες από τα κάτω παρεμβαίνουν πυροσβεστικά και σε συνεννόηση με την εργοδοσία, αρνούνται να οργανώσουν τον παραμικρό αγώνα για νέα κλαδική ΣΣΕ, έχουν κατεβάσει ρολά σε κάθε συλλογική διαδικασία υιοθετώντας το πλαίσιο του αντιδραστικού νόμου Χατζηδάκη για τηλε-συνδικαλισμό με τα μέλη των ενώσεων διακοσμητικές «γλάστρες» σε τηλε-οθόνες με δεκάδες μικρά κεφαλάκια.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα του «Εθνικού σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0», λεφτά υπάρχουν μόνο στα ταμεία των επιχειρήσεων και για εξοπλισμούς. Οι κυβερνώντες μάς μιλάνε για την Ελλάδα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας», ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουμε την Ελλάδα του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλάτες του καθεστωτικού συνδικαλισμού έδωσε ψίχουλα 39 ευρώ καθαρά το μήνα, κοροϊδεύει τους εργαζόμενους με τις τριετίες που σχεδόν κανείς δεν παίρνει και συνεχίζει να αφήνει άθικτα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να «μπαζώσει» το έγκλημα στα Τέμπη. To ίδιο κάνει με όλα τα εγκλήματά της, από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου μέχρι τη νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Με τη στήριξη της συστημικής αντιπολίτευσης και της ακροδεξιάς προωθεί τη διάλυση των δημόσιων ΑΕΙ, εμπορευματοποιεί πλήρως την Υγεία νομιμοποιώντας τα «φακελάκια» και λανσάροντας απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία εκτός λίστας, «σπρώχνει» στο ΕΣΥ τους ιδιώτες γιατρούς.

Όσο λεφτά δεν υπάρχουν για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική πρόνοια, τόσο φτάνουν και περισσεύουν για αστυνομία και περιπολικά, για πολεμικές δαπάνες, αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά και πολεμικών όπλων στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση αναδεικνύεται στον πιο θερμό εκφραστή της ΕΕ των πολυεθνικών, του ρατσισμού, της πολεμοκαπηλείας και της περιβαλλοντικής καταστροφής, στον πιο «καλό στρατιώτη» του ΝΑΤΟ , στενό στήριγμα του σφαγέα του παλαιστινιακού λαού, Νετανιάχου.

Μας θέλουν φτωχούς και υποταγμένους

Εκδότες, καναλάρχες και συνδικαλιστική γραφειοκρατία θέλουν τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους των ΜΜΕ φτωχούς, έρμαια στην ελεημοσύνη των κουπονιών σούπερ μάρκετ, δωροεπιταγών για να μπορούν να τους αλυσοδένουν ευκολότερα με τα δεσμά της φίμωσης και της υποταγής. Θέλουν για εργασιακή κανονικότητα τον φόβο και την ανασφάλεια, ώστε να κερδίζουν περισσότερα από τη δουλειά μας και να ελέγχουν απόλυτα την ενημέρωση χωρίς αντίδραση.

Να μην υποταχτούμε! Να απεργήσουμε αποφασιστικά την Τρίτη 16/4 παρόλο που η θέση μας είναι ότι έπρεπε να είμαστε συστρατευμένοι στον κοινό απεργιακό αγώνα όλων των εργαζόμενων στις 17/4.

Βλέπουμε αυτή την απεργία ως έναν πρώτο σταθμό σε έναν αγώνα κλιμακούμενο για τα δικαιώματά μας και όχι ως «υποχρέωση» ή «τουφεκιά στον αέρα» όπως ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Σία. Στον δρόμο που άνοιξαν οι επιτυχημένες απεργίες στις 28 Φλεβάρη και στις 8 Μάρτη, οι απεργιακές μάχες στα νοσοκομεία, το τρίμηνο κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων μαζί με τους πανεπιστημιακούς και όλους τους εκπαιδευτικούς, τα μπλόκα των αγροτών. Με επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς, μέρα μνήμης και αγώνα για την χειραφέτηση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Απεργούμε – απαιτούμε – διεκδικούμε:

  • Υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και τις κατώτατες αμοιβές, ενιαία για όλα τα Μέσα ενημέρωσης δημόσια και ιδιωτικά -εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση- και θα εξειδικεύεται ανά Μέσο ενημέρωσης στους όρους και τις συνθήκες εργασίας.
  • Αυξήσεις του βασικού μισθού με ελάχιστες αποδοχές στα 1500 ευρώ.
  • Επαναφορά όλων των κλιμακίων και επιδομάτων -οικογενειακό, επιδόματα θέσης, επίδομα ίδιου εργοδότη, αποζημιώσεις για εμπόλεμα ρεπορτάζ, ασφάλιση εξωτερικής εργασίας
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ και κατοχύρωσή τους για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
  • Πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, με συνεχόμενο διήμερο ανάπαυσης. Έξι ώρες εργασίας καθημερινά, με αναγκαία διαλείμματα, ειδικά για τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο. Πλήρεις προσαυξήσεις για κάθε ώρα νυχτερινής, σαββατιάτικης ή κυριακάτικης εργασίας, με ταυτόχρονο υποχρεωτικό ρεπό.
  • Απόδοση πνευματικών-συγγενικών δικαιωμάτων από τις εταιρείες ΜΜΕ στους εργαζόμενους-παραγωγούς των δημοσιογραφικών έργων.
  • Ενημέρωση στην υπηρεσία της κοινωνίας κι όχι της κυβέρνησης και των μιντιαρχών
  • Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Όχι σε σωματεία κρατική καρικατούρα.