Ζητούν από εργαζόμενους στα ΜΜΕ να πληρώνουν για να έχουν οι εργοδότες το επαγγελματικό τους ταμείο!

Η ΕΣΠΗΤ (πλειοψηφία και «αντιπολίτευση»)
κάνει τις πλάτες στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών

Μπορεί τα τελευταία δραματικά γεγονότα στον ΕΔΟΕΑΠ για όλους εμάς που υπαγόμαστε σε διάφορα άλλα ασφαλιστικά «υποταμεία» του –πλέον- ΕΦΚΑ να μη μας «αφορά» άμεσα. Τα περισσότερα μέλη της ΕΣΠΗΤ, αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ αλλά δεν είναι ακόμα μέλη της Ένωσης, υπάγονται είτε στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (π. ΤΑΥΣΙΤ), είτε στο ΙΚΑ (η πλειοψηφία των συναδέλφων των ιντερνετικών ΜΜΕ), είτε στον ΟΑΕΕ όσοι διαθέτουν ακόμα τα πολύπαθα «μπλοκάκια».

Κι όμως όλα όσα διαδραματίζονται στο αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό ταμείο των συναδέλφων που εργάζονται (ή εργάζονταν) σε ημερήσιες εφημερίδες, ΤV, ραδιόφωνα κ.α. είναι πολύ ενδεικτικά για το πώς προχωράει και από την παρούσα «αριστερή» -τρομάρα της!- κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία με δική της νομοθέτηση κατάργησε το αγγελιόσημο και οδήγησε σε στραγγαλισμό τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να θεσπίσει τον παραμικρό ασφαλιστικό πόρο από τα κέρδη της εργοδοσίας. Αποτέλεσμα, να πέσει ως «ώριμο φρούτο» η διάλυση του ταμείου και πλέον να κατατίθενται ανοιχτά προτάσεις για επαγγελματικό ταμείο, που ισοδυναμεί με ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, περαιτέρω χειροτέρευση των όρων υγειονομικής περίθαλψης και πρόνοιας των ασφαλισμένων, νέα αφαίμαξη του εργατικού εισοδήματος με θέσπιση επιπλέον εργατικών εισφορών κ.α.

Κι όλα αυτά με την ανοιχτή σύμπραξη, πλάι στην κυβέρνηση και τους δήμιους του ελληνικού λαού ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ και Σία, τα ίδια τα ηγετικά στελέχη των ενώσεων, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, αλλά και της ΕΣΠΗΤ (πλειοψηφία Μπερεδήμα και «αντιπολίτευση» της ΔΑΕΚΔ) που ξαφνικά κώφευσαν και κάνουν σα να μην ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Τι ακριβώς συμβαίνει στον ΕΔΟΕΑΠ

Η περιβόητη πρόταση Καπάκου (Συσπείρωση, παράταξη που πρόσκειται στην κυβέρνηση και «αδελφή» της «δικής μας ΔΑΕΚΔ) δηλαδή το σχέδιο Κυριακόπουλου/Γκανά (και οι δύο «στελέχη» της ΕΠΗΕΑ) είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με την υπογραφή της προέδρου της ΕΣΗΕΑ(Μ. Αντωνιάδου) και του Γεν. Γραμματέα (Στ.Καπάκου), υπό την θορυβώδη υποστήριξη του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ (Ν. Καρούτζου). Είναι το σχέδιο απόφασης που καλούνται να υπογράψουν οι Ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών προκειμένου με αυτό στα χέρια ο αρμόδιος υφυπουργός Α.Πετρόπουλος (ο παλιός γνώριμος νομ. Σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ!) να καλέσει την τριμερή και να νομοθετήσει το εδώ και καιρό επιδιωκόμενο επαγγελματικό Ταμείο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Επαγγελματικό ταμείο και μάνατζερ

Το Ταμείο χάνει στην ουσία το αυτοδιοίκητο αφού το ΔΣ με ένα μέλος από κάθε Ένωση (ίσως 2 μόνο για ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ) συν τους εργοδότες χάνει την ισχυρή παρουσία των εκλεγμένων μελών των 4 Ενώσεων και γίνεται ένα σώμα όπου κυριαρχεί η απόφαση εργοδοτών και των «υπαλλήλων» τους, καταργώντας και την ελάχιστη διαφάνεια και έλεγχο που υπήρχε σήμερα.

Ο πραγματικός διοικητικός μηχανισμός θα είναι πλέον ο «manager» που θα προσληφθεί και οποίος θα στηρίζει την ισχύ των αποφάσεών του στην καταστατική υποχρέωση της απαγόρευσης «ελλειμμάτων» και της πρακτικής αδυναμίας του ΔΣ να διαχειρισθεί την χρήση των πλεονασμάτων. Έτσι ακόμα και αν οι Ενώσεις καταφέρουν να στείλουν στο ΔΣ πραγματικό εκπρόσωπο των εργαζόμενων και όχι «υπάλληλο» των εργοδοτών, ο manager με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες έχει το δικαίωμα να τους απαγορεύει την χρήση των πλεονασμάτων, αν και όταν αυτά προκύψουν. Που πάει να πεί, θα έχει την δυνατότητα να απαγορεύει να διατεθούν πόροι για τις ανάγκες των ανέργων μελώμ του ΕΔΟΕΑΠ και να καλυφθούν οι ανάγκες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συναδέλφους που θα το έχουν ανάγκη είτε για φάρμακα είτε για νοσηλεία είτε για πρόνοια.

Ο βραχνάς των «πλεονασματικών ισολογισμών» και ο διαχωρισμός των ταμείων για υγεία – επικούρηση – πρόνοια που μπαίνει από το παράθυρο, ουσιαστικά δικαιώνουν την απαίτηση των εργοδοτών για «βέτο» στις δαπάνες του οργανισμού.

Ποιος θα πληρώνει για τη χρηματοδότηση του Ταμείου; Όπως σε κάθε επαγγελματικό Ταμείο εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν τα ίδια ποσοστά για την ασφάλιση. Με 6% οι εργαζόμενοι με 6% και οι εργοδότες. Μόνο που το 6% το εργαζόμενων θα το κρατάνε απ’ ευθείας οι εργοδότες και το δικό τους θα το δίνουν …όταν έχουν. Δηλαδή διπλασιάζεται η εισφορά για τους εργαζόμενους – συνταξιούχους και υποδιπλασιάζεται αυτή των εργοδοτών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Όσο για τον περιβόητο “πόρο” ή αλλιώς “εισφορά” επί του τζίρου, 6% έως 8% έλεγε η αναλογιστική που πλήρωσαν να βγει οι Ενώσεις, μόλις 4% λέει η πρόταση Καπάκου. Κι όσο αφορά στους καναλάρχες, αφαιρείται από την εφορία τους…

Πολύ πιθανό σε έναν τέτοιο ΕΔΟΕΑΠ να μας προσκαλέσουν κι εμάς να λάβουμε μέρος!

Ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε!

Οι πρωτεργάτες του σχεδίου αυτού – από την μία μεριά μέσα στις Ενώσεις μας και από την άλλη στους εργοδότες (καναλάρχες) και την κυβέρνηση – δουλεύουν πάνω από δύο χρόνια για να το βάλουν στο τραπέζι. Χρειάστηκε να εκμεταλλευτούν τη δυσφορία, την αγανάκτηση και την απελπισία των εργαζόμενων από την εφιαλτική κατάσταση που ζουν οι ασφαλισμένοι εδώ και 6 – 7 χρόνια για να πετύχουν τις πλειοψηφίες που χρειάζονταν μέσα στην ΕΣΗΕΑ ή τον ΕΔΟΕΑΠ για να το “συντάξουν” και να το ψηφίσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο και να το δώσουν στον Πετρόπουλο να το κάνει νόμο.

Ως Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης, εργοδοτών και κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο. Συντασσόμαστε με τους συναδέλφους που αγωνιούν και αντιστέκονται σκληρά και μαχητικά στο σχέδιο αυτό, και καλούμε σε αγώνα για να ανατρέψουμε τα άθλια σχέδια εργοδοτών, κυβέρνησης και δικών τους συνδικαλιστών.

  • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
  • Ταμεία για τις ανάγκες των ασφαλισμένων τους και όχι για τους εργοδότες.
  • Καμία σκέψη για Επαγγελματικά Ταμεία στα ΜΜΕ που φορτώνουν τα βάρη πάλι
  • στους εργαζόμενους και πετάνε στον Καιάδα ανέργους και συνταξιούχους.
Advertisements