Το αποτέλεσμα της ΕΣΠΗΤ και οι απαιτήσεις των καιρών

Απαιτούμε από το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ να στηρίξει την απόφαση για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Ιουνίου στην Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, ψήφισαν 428 (Λευκά 12, Άκυρα 3).

Έλαβαν:

  • Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή 30 ψήφοι και 1 αντιπρόσωπος,
  • Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων 213 ψήφοι και 9 αντιπρόσωποι,
  • Δημοσιογραφική Ανανέωση-ΕΚΔ 121 ψήφοι και 5 αντιπρόσωποι,
  • ΔΑΣ-ΠΑΜΕ 23 ψήφοι και 1 αντιπρόσωπος,
  • Εργάτες Τύπου 21 ψήφοι και 1 αντιπρόσωπος,
  • Ανεξάρτητος 5 ψήφοι

Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει τους κυρίαρχους συσχετισμούς στην ΕΣΠΗΤ, αν και οι εκλογές αφορούσαν την εκλογή αντιπροσώπων για το επικείμενο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ το φθινόπωρο. Απόλυτη αυτοδυναμία πέτυχε ξανά η ΝΚΔ ενώ δεύτερη δύναμη βγήκε η ΔΑΕΚΔ, που αποτελούν τις κυρίαρχες δυνάμεις και στο ΔΣ της Ένωσης. Είναι οι δύο δυνάμεις που έχουν την κύρια ευθύνη για τη μετατροπή της ΕΣΠΗΤ σε ένα σωματείο «ανύπαρκτο», μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζόμενων και ανέργων του κλάδου. Ένα σωματείο που έχει… αλλεργία στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, που δεν πατά σε κανέναν χώρο εργασίας, νομιμοποιώντας το συνδικαλιστικό «άβατο» που έχει επιβάλει η νέα εργοδοσία του κλάδου (κυρίως σε ιντερνετικούς ομίλους) και που προτάσσει τις «νομικές διεκδικήσεις» και όχι τους συντονισμένους αγώνες για τη διεκδίκηση της απλήρωτης εργασίας, των εργατικών δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Το αποτέλεσμα για την Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ υπήρξε ενθαρρυντικό καθώς κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις της σε ψήφους και ποσοστό (30 ψήφοι και 7%) σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές για ΔΣ του 2015 (25 ψήφοι και 4,6%), ενώ κατέλαβε την τρίτη θέση. Για αυτό ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που στήριξαν και ψήφισαν το ψηφοδέλτιό μας. Ωστόσο έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι όλα αυτά δεν αρκούν παρά για να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα για μια ευρύτερη και συλλογική προσπάθεια των συναδέλφων που θέλουν να πάνε αλλιώς τα πράγματα στο σωματείο, που βλέπουν πως εάν δεν υπάρξει ένα νέο, ανασυγκροτημένο κίνημα στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία των ΜΜΕ, δεν θα δούμε άμεσα «άσπρη μέρα» στη δουλειά και τη ζωή μας.

Το τοπίο αλλάζει δραματικά

Όλες οι δραματικές εξελίξεις με την απόλυτη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο 4ο μνημόνιο και τη σπουδή της να υλοποιήσει τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα που απαιτούν οι δανειστές, τα άγρια νέα μέτρα που ψήφισε και που θα δούμε να αρπάζουν ό,τι απέμεινε στις τσέπες μας πολύ άμεσα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τη διάλυση της δημόσιας υγείας και των ασφαλιστικών μας ταμείων (βλ. στάση πληρωμών σε συντάξεις και παροχές υγείας και φαρμάκων στους συναδέλφους μέλη του ΕΔΟΕΑΠ!), όλα αυτά δείχνουν ότι το τοπίο αλλάζει άρδην προς ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Στο νέο οικοδόμημα που επιχειρείται να χτιστεί, η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή και πιστεύουμε η πλειοψηφία των συναδέλφων, δεν μας αρκεί να βρούμε έναν τρόπο να επιβιώσουμε, έστω και από υποδεέστερη θέση, όπως διακαής πόθος είναι αυτός των «επαγγελματιών» συνδικαλιστών των ενώσεων (ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΑ κ.α.)

Μπορούμε συλλογικά να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Οι εργαζόμενοι του κλάδου και γενικότερα ο κόσμος της δουλειάς, έχει τη δύναμη να αλλάξει την κατάσταση και ανατρέψει την πολιτική γενοκτονίας που μας έχουν επιβάλει. Για αυτό το σκοπό, απαιτείται η συλλογική συστράτευση στις μαζικές διαδικασίες, η δημιουργία νέων «δομών» αγώνα που θα μας καταστήσει σαν κλάδο ικανό να αντιστρέψουμε το κλίμα αδράνειας που προσπαθούν να επιβάλλουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, η εμπιστοσύνη στις συλλογικές διαδικασίες που θα αποφασίσουμε εμείς για εμάς! Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να βρεθεί μαζί, κάτω από την «σκέπη» ενός ενιαίου συνδικάτου, όλος ο κόσμος της εργασίας στα ΜΜΕ. Χωρίς τους εκδότες και διευθυντές, χωρίς τους εργολάβους και δήμιους της ενημέρωσης. Αυτή είναι η προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να μείνει ζωντανή ελπίδα να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς.

Η μαζική γενική συνέλευση των συναδέλφων ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ την Τρίτη 4 Ιούλη που έστειλε μήνυμα μαζικής αντίστασης στην προσπάθεια της κυβέρνησης, της μνημονιακής «συμπολίτευσης και της εργοδοσίας του κλάδου να καταργήσουν ασφαλιστικά δικαιώματα χρόνων και να διαλύσουν τον ΕΔΟΕΑΠ, είναι πολύ ελπιδοφόρα. Η εσπευσμένη τελικά κίνηση έγκρισης του δανείου προς τον ΕΔΟΕΑΠ – από εκει που δήθεν «δεν γινόταν»…- δείχνει ότι η μαζική αντίστασή μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί απεργιακά, όπως αποφάσισε η ΓΣ ΕΔΟΕΑΠ, και οι ενώσεις –μαζί και η ΕΣΠΗΤ- οφείλουν να την υλοποιήσουν με αίτημα τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και τα ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με εργοδοτικές εισφορές για εκδότες-καναλάρχες και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Επίσης εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στους εργαζόμενους στον Πήγασο που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας για τα δεδουλευμένα τους και για να μη χάσουν τις δουλειές τους, αλλά και σε τόσους άλλους συνάδελφους που δίνουν αντίστοιχες μάχες στους χώρους τους ενάντια στα κλεισίματα, τις απολύσεις, την απληρωσιά.

Γι’ αυτό από την πλευρά μας απαιτούμε από το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ να στηρίξει την απόφαση για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ.

Advertisements