Αγωνίσου! Στήριξε – ψήφισε Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ

Αρχαιρεσίες της ΕΣΠΗΤ
στις 16 και 17 Ιουνίου 2017
για την ανάδειξη αντιπροσώπων
στο 8ο τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Γιατί κουράστηκες και οργίστηκες με την αναποτελεσματικότητα και την απουσία των «αιώνιων συνδικαλιστών», γαντζωμένων στις θέσεις τους, με τα παζάρια τους, τις υποσχέσεις για βόλεμα, τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τις αποφάσεις χωρίς αντίκρισμα, το ξήλωμα του ασφαλιστικού σου, τους μνημονιακούς μονόδρομους, καθώς και την καθημερινή μάχη για μια τόσο σκληρή επιβίωση.

29 Μαΐου 2017

Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση για την πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας σε όλα τα επίπεδα, ωθεί το κεφάλαιο στο σύνολο του και τους μιντιάρχες ειδικότερα, να ανακατανείμουν την πίτα μεταξύ τους και πάντα σε βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Γιατί δεν έχουμε φτάσει πλέον να αμφισβητείται μόνο η δημοσιογραφική μας δουλειά, ούτε μόνο το ύψος της αμοιβής της. Είναι ακόμη και η ίδια η πληρωμή της που αμφισβητείται. Κι αυτό διότι πλέον είναι πολύ λίγοι εκείνοι -σχετικά με το σύνολο- που υποτίθεται πως έχουν κάποια δουλειά και που εξακολουθούν να πληρώνονται με κάποια κανονικότητα, στα νομίμως προβλεπόμενα διαστήματα.

Οι καθυστερήσεις, τα έναντι, τα μπλοκάκια, η μαύρη εργασία και οι δωρεάν «δοκιμασίες», αποτελούν πλέον μια τραγική «κανονικότητα». Για να μη μιλήσουμε για την κοινωνική ασφάλιση, τόσο για το συνταξιοδοτικό της τμήμα, όσο και γι’ αυτό που αφορά την περίθαλψη, που καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας.

Τέλος πια οι αυταπάτες

Η αυταπάτη που επικράτησε στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, ότι τουλάχιστον ένα τμήμα εργαζόμενων στα ΜΜΕ (κυρίως δημοσιογράφων) θα μπορούσε να εξαιρεθεί και να αποφύγει την καταστροφή, την ώρα που οι περισσότεροι θα έπεφταν στον Καιάδα, ξεγυμνώθηκε. Δεν υπάρχουν «περιούσια» τμήματα, εκτός φυσικά από τους λίγους yesmen της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, με τους οποίους ούτως ή άλλως δεν μας συνδέουν κοινά συμφέροντα. Για όλους τους υπόλοιπους προοιωνίζεται η ίδια μοίρα, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, αργά ή γρήγορα.

Όσο για τα σωματεία μας, την ΕΣΠΗΤ, την ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα του κλάδου; Θερίζουν αυτά που έσπειραν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διαρθρωμένα όπως άρμοζε σε άλλες εποχές, σε κλαδική/επαγγελματική βάση και γύρω από «προστατευμένα» και προνομιούχα στρώματα, δεν μπορούσαν και δεν μπόρεσαν τελικά, να αλλάξουν τον ρου των εξελίξεων. Για την ακρίβεια, δεν θέλησαν να τον αλλάξουν, μιας και μεγάλο τμήμα των διοικήσεών τους αποτέλεσε οργανικό κομμάτι του παλιού συστήματος διαπλοκής, που τώρα καταρρέει. Έτσι, αυτό που κυρίως νοιάζει τους αιώνιους «επαγγελματίες» συνδικαλιστές (συνταξιούχοι σε μεγάλο ποσοστό, μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα των εργαζόμενων στα μίντια) και τις παρατάξεις τους, είναι να βρουν έναν τρόπο να επιβιώσουν, έστω και από υποδεέστερη θέση, στο νέο οικοδόμημα που επιχειρείται να χτιστεί.

Σήμερα, η παραδοσιακή και συνήθης «ρουτίνα» των «διαπραγματεύσεων» στους διαδρόμους και τα κομματικά γραφεία, τα παρακάλια προς υπουργούς και εκδότες/καναλάρχες, δεν έχουν κανένα νόημα για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Πρόκειται για την τακτική που ακολούθησε κατά κόρον η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, αλλά και των ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ. Μια τακτική που επί της ουσίας είναι εχθρική και αντιδραστική.

Διότι όλοι τους, στο παρασκήνιο συζητούν το πώς θα μας «πατήσουν» και μάλιστα χωρίς να βγάλουμε κουβέντα! Για να το πετύχουν δε, περνούν στην τελευταία πράξη του δράματος, που είναι το τσάκισμα και των ύστατων στοιχείων συλλογικής διεκδίκησης. Οι πάσης φύσεως συλλογικές διαδικασίες πλέον δεν υπάρχουν. Μία «ετήσια» εθιμοτυπική διαδικασία –τη ζήσαμε άλλωστε πρόσφατα- με το ίδιο ανιαρό περιεχόμενο, που πιο πολύ απωθεί παρά έλκει, ειδικά τους νέους συνάδελφους.

Σε αυτήν ακριβώς την πράξη εντάσσεται η προσπάθεια για την ολοκληρωτική κατάληψη διαρκείας των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ από όψιμους ή νεόκοπους φιλο-κυβερνητικούς και φιλο-εργοδοτικούς μηχανισμούς. Έτσι, ώστε να σιγήσει κάθε ενοχλητική φωνή διαμαρτυρίας και αγώνα, να κλείσει κάθε δίαυλος αποκάλυψης των συμβιβαστικών μεθοδεύσεών τους. Κι αυτό είναι κάτι που αξίζει να μην το επιτρέψουμε να συμβεί.

Έχουμε τη δύναμη να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους

Ως Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ, πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε τη δύναμη να τους βάλουμε φρένο και να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους. Φυσικά για αυτό το σκοπό, δεν αρκεί μόνο η ψήφος, αλλά απαιτείται η συλλογική συστράτευση στις μαζικές διαδικασίες, η οργάνωση αγώνα από τη βάση, που θα μας καταστήσει σαν κλάδο ικανό να αντιστρέψουμε το κλίμα παρακμής και υποταγής.

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να βρεθεί μαζί, κάτω από την «σκέπη» ενός ενιαίου συνδικάτου, όλος ο κόσμος της εργασίας στα ΜΜΕ. Χωρίς τους εκδότες και διευθυντές, χωρίς τους εργολάβους και δήμιους της ενημέρωσης. Αυτή είναι η προϋπόθεση, εκ των ων ουκ άνευ για να μείνει ζωντανή ελπίδα να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Ήδη έπρεπε να είχαν αλλάξει τα καταστατικά των ενώσεων, ώστε να μπορούν χωρίς παρωχημένες προϋποθέσεις, να εγγράφονται μέλη μας όλοι οι συνάδελφοι μετά από 2-3 μήνες ενσήμων στη δουλειά, ως άμεσα και όχι ως «δόκιμα» μέλη, ικανά να έχουν όλα τα δικαιώματα στο χέρι τους. Είμαστε αντίθετοι με λογικές διάσπασής μας σε τεχνικούς, διοικητικούς, δημοσιογράφους, ηχολήπτες, φωτογράφους και άλλες ειδικότητες. Δεν έχει νόημα η υποστήριξη των μισθωτών σε βάρος των «αυτο-απασχολούμενων» ή των «μαθητευόμενων», εργαζόμενων σε έντυπα ή ηλεκτρονικά Μέσα.

Ανατροπή μνημονίων, κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και κεφαλαίου

Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι στις συνθήκες που μας έχουν επιβληθεί, οι συνάδελφοί μας, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, εκφράζουν μεγάλη δυσπιστία, απέναντι σε τέτοιες προτάσεις. Είναι γιατί οι «απέναντι» φροντίζουν να δίνουν την εικόνα και την αίσθηση της παντοδυναμίας, ενός πανίσχυρου πολιορκητικού κλοιού, που τελικά θα καταφέρει να μας διασπάσει, να μας λυγίσει, να κάμψει την αυτοπεποίθηση μας , την ανθρωπιά και τις ελπίδες μας.

Παρόλο το σοκ όμως η κοινωνία συνεχίζει να αντιδρά. Παρά τα αλλεπάλληλα και επώδυνα πλήγματα που της έχουν καταφέρει τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις τους, η ΕΕ και το ΔΝΤ, ακόμη και με το τελευταίο «4ο μνημόνιο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κόσμος της εργασίας δεν καταθέτει τα όπλα. Παρά συνεχίζει να παλεύει και να αντιστέκεται, με όλους όσους αγωνίζονται για αυτό.

Είμαστε αρκετά ώριμοι και έμπειροι λοιπόν, να καταλάβουμε ότι δεν θα βρούμε ανάχωμα στον μεταξύ μας «κανιβαλισμό» και την «ανθρωποφαγία», αλλά ακριβώς στο αντίστροφο: Θα καταφέρουμε να σταθούμε πάλι στα πόδια μας, μόνο όταν μπορέσουμε να θέσουμε εκ νέου και συλλογικά, τους όρους ρύθμισης των ζωών μας, δηλαδή όταν μπορέσουμε να επιβάλουμε όρια στην εργοδοσία και στην εξουσία. Όταν συνειδητοποιήσουμε πως εμείς είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όταν διεκδικήσουμε πίσω τον πλούτο και τις ζωές που μας κλέβουν.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα –όπως έγινε πρόσφατα στο συγκρότημα του «Πήγασου»– δείχνουν ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν τρώνε «κουτόχορτο». Πως έχουν τη διάθεση και το τσαγανό να αρνηθούν τους εκβιασμούς και να αντιπαρατεθούν με τα σχέδια των αφεντικών και της κυβέρνησης. Πως δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στις γενικές συνελεύσεις και τις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, αμφισβητώντας και ακυρώνοντας στην πράξη τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Πως δεν εγκλωβίζονται στα διλήμματα και τις αυταπάτες οι οποίες οδηγούν στην συστηματικά απλήρωτη εργασία «ώστε να μην απαξιωθεί το μαγαζί».

Ειδικής μνείας χρήζουν, αναμφίβολα, οι εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό ενάντια στα σχέδια κατεδάφισης που προωθούν εργοδότες, κυβέρνηση, δανειστές και τα τσιράκια τους. Η ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ανήκει αποκλειστικά στην εργοδοσία που δεν πλήρωσε σχεδόν τίποτα επί δεκαετίες, στους κυβερνώντες όλων των αποχρώσεων, που έκαναν τα πάντα για να τα δώσουν όλα στο κεφάλαιο, που λεηλάτησαν αποθεματικά, που «κούρεψαν» και συνεχίζουν να κουρεύουν συντάξεις και μόχθους συναδέλφων μιας ολόκληρης ζωής, οδηγώντας το Ασφαλιστικό μας σε διάλυση, κατεδαφίζοντας κατακτήσεις και εισφορές δεκαετιών, πετώντας απέξω από το ΕΤΑΠ αμέτρητους συναδέλφους των ΜΜΕ.

Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η μαζική στήριξη του ψηφοδελτίου της Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ σε αυτές τις εκλογές για την ΠΟΕΣΥ, είναι μια μικρή, όμως ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια να αλλάξουμε τους συσχετισμούς τόσο με τους εργοδότες όσο και μεταξύ μας.

Η σύγκρουση μαζί τους είναι μονόδρομος για να σωθούμε από την κρίση και την καταστροφή. Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε, κάνοντας τη δύσκολη, αλλά συναρπαστική επιλογή της ρήξης και της ανατροπής με τους μιντιάρχες και το σύστημα εξουσίας. Αρκεί να το πιστέψουμε. Να πιστέψουμε δηλαδή, ξανά στη δύναμή μας.

Γι΄ αυτό και ως Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή διεκδικούμε, τόσο για την ΕΣΠΗΤ, όσο και για το σύνολο των ενώσεων του δημοσιογραφικού κλάδου και σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, τα παρακάτω:

  • Σταθερή δουλειά, με ολοκληρωμένες συλλογικές συμβάσεις για όλους. Να μπει τέλος στην απάνθρωπη «ευελιξία» και τις «εργολαβίες».
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές, με τακτική καταβολή τους. Όχι στα ξεροκόμματα των λίγων εκατοντάδων ευρώ. Μισθολόγια και όχι μπλοκάκια ή «μαύρη εργασία».
  • Πλήρη και ισότιμα ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, παλιά και νέα, έντυπα και ηλεκτρονικά.
  • Στήριξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από εκείνους που τα έχουν καταστρέψει, τους εργοδότες και το κράτος. Ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ σε αυτά.
  • Άμεση και γενναία κρατική στήριξη στους χιλιάδες άνεργους συναδέλφους μας και τους συνταξιούχους.
  • Πλήρη διαφάνεια στις επιχειρηματικές συναλλαγές και τους όρους που τις διέπουν, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Αποκλεισμό από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και δήμευση της περιουσίας όσων εκδοτών και καναλαρχών προχωρούν αποδεδειγμένα σε «δόλιες» ενέργειες.
  • Εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας και θέσπιση κοινωνικού ελέγχου στην ενημέρωση, με αυστηρές ποινές στη συστηματική παραπληροφόρηση και τη διάδοση «fakenews».
  • Κοινές συνελεύσεις όλων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με αποφασιστικό ρόλο.
  • ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ – ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ – ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ.

Στις εκλογές για αντιπροσώπους στο 8ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, 16 – 17 Ιουνίου
ΑΓΩΝΙΣΟΥ!
ΣΤΗΡΙΞΕ – ΨΗΦΙΣΕ
Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ

Advertisements