Να ανατρέψουμε τα μνημόνια διαρκείας!

Οι Θέσεις της Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΠΗΤ στις 8 Απριλίου 2017:

Φτάνει πια! Να μη ζήσουμε σαν δούλοι!

Κυβέρνηση – ΕΕ – εργοδότες μας παίρνουν τις ζωές

Ο οργανωμένος λαός να ανατρέψει τα μνημόνια διαρκείας

«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!», όπως έγραφε ο Κώστας Βάρναλης. Αλλά τα θαύματα τελείωσαν, στην Αθήνα, τις Βρυξέλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον γράφονται οι τελευταίες λέξεις της σφαγιαστικής συμφωνίας. Το πιο σημαντικό δεν είναι πού διαφωνούν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ (όπως μας βομβαρδίζουν τα συστημικά ΜΜΕ), αλλά πού έχουν ήδη συμφωνήσει. Η δήθεν αντιστεκόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε μια πρόταση αντιλαϊκών μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ(!), για να πιάσουν… 3,8 δισ.! Άρα το πακέτο υπάρχει, η συζήτηση είναι για το περιτύλιγμα.

Πού έχουν συμφωνήσει λοιπόν;

Στην πολύ μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, αφού όλα δείχνουν πως θα πέσει κάτω από τα 6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση των πραγματικών μισθών και άγρια φορολεηλασία και των πολύ φτωχών.

Διατήρηση-εμβάθυνση του ασφυκτικού αντεργατικού πλαισίου που επιβλήθηκε με τα μνημόνια, με ενίσχυση της εργασιακής ζούγκλας, της ελαστικής δουλειάς, αλλά και αναπόφευκτα της υψηλής ανεργίας.

Μεγάλη μείωση συντάξεων, με καταρχήν κόψιμο της «προσωπικής διαφοράς» και με διάλυση κάθε έννοιας «κατώτερης σύνταξης» που θα είναι σε επίπεδα Βουλγαρίας.

Αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά.

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι το πώς θα μειώσει τις απώλειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά το πώς θα περιορίσει το δικό της πολιτικό κόστος. Από κοντά άλλωστε παραμονεύει ο Κ. Μητσοτάκης που εκλιπαρεί τη Μέρκελ να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Γι’ αυτό τα σενάρια οργιάζουν για συμφωνία είτε ακόμα και στη Μ. Εβδομάδα, είτε κατά τον Ιούνιο, υπό τον εκβιασμό της «χρεοκοπίας», καθώς τότε λήγουν ομόλογα 7 δισ. €. Εμείς όμως δεν τους περιμένουμε πότε θα μας βάλουν τη θηλιά στο λαιμό!

Απληρωσιά, ανεργία και βαρόνοι των μίντια

Στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης η τραγωδία για τα εργατικά δικαιώματα δεν έχει τέλος. Ο διαγωνισμός-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες το μόνο που απέδειξε είναι ότι τελικά λεφτά υπάρχουν στους εκδότες των ΜΜΕ –«έπεσαν» εκατοντάδες εκατ. ευρώ ακόμα και από μαγαζιά που έχουν απλήρωτους ή απέλυσαν δεκάδες στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά και ότι μια δράκα γνωστών επιχειρηματικών ομίλων της διαπλοκής και της ληστρικής εκμετάλλευσης λυμαίνονται ή επιχειρούν να «παίξουν μπάλα» στη βιομηχανία της ενημέρωσης.

Το «τοπίο» δε χρειάζεται περιγραφή. Το βιώνουμε ως εργαζόμενοι ή άνεργοι. Άλλοτε εμβληματικά συγκροτήματα είτε είναι άταφοι νεκροί είτε παραπαίουν. Επτά μήνες απλήρωτοι στο ΔΟΛ. Τέσσερις μήνες πίσω στον Πήγασο. Καθυστερήσεις πληρωμών σε πολλά μεγάλα και μικρότερα μαγαζιά (Real group ή 1-2-Χ). Μαύρη εργασία σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ραδιόφωνα όπου η απόλυση βαφτίζεται… λήξη συνεργασίας (βλ. Στο Κόκκινο). Δεν πάει άλλο!

«Στον αέρα» το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η δημόσια ασφάλιση

Παρά τις αλλεπάλληλες «σωτήριες» μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, με κορυφαία αντεργατική περίπτωση τον οδοστρωτήρα Κατρούγκαλου και του άλλοτε παχυλά αμειβόμενου νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, Α. Πετρόπουλου, οι κόποι μιας ζωής εκατομμυρίων ασφαλισμένων πάνε υπέρ… χρέους! Ποιος θα το περίμενε ότι επί «αριστερής» -τρομάρα τους- κυβέρνησης, θα καταργούνταν η εργοδοτική εισφορά του αγγελιόσημου, που από χρόνια απαιτούσαν ο ΟΟΣΑ, η ΕΕ και το ιδιωτικό κεφάλαιο με τις διαφημιστικές του. Μετά τα κουρέματα του PSI και τις πολλαπλές κλοπές των εργοδοτών, ήρθαν να προστεθούν νέες εργοδοτικές οφειλές πάνω από 2,1 δις. ευρώ, ενώ οι χιλιάδες κατασχέσεις κυρίως θα πλήξουν αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους με μπλοκάκι.

Ειδικά σε αυτό το ζήτημα, ο ν. Κατρούγκαλου εναρμονίζεται με την κατεύθυνση της πλήρους διάλυσης της ασφάλισης ως κοινωνικό δικαίωμα και τη μετατροπή της σε εξατομικευμένη υποχρέωση και ανταποδοτική «παροχή». Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω των ρυθμίσεων για τα μπλοκάκια νομιμοποιεί το συγκεκριμένο καθεστώς και σηματοδοτεί την περαιτέρω εξάπλωση και εδραίωση του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των εργασιακών χώρων, η εργοδοσία καλλιεργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας και αναζητά τρόπους περαιτέρω επιβάρυνσης των εργαζομένων, αρνούμενη σε πολλές περιπτώσεις να καλύψει το εργοδοτικό της κόστος. Οι μειώσεις στους μισθούς, η επιβολή νέων δυσμενέστερων συμβάσεων, οι παρακρατήσεις μισθών, η πριμοδότηση της αδήλωτης εργασίας συνιστούν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Από την άλλη, πέφτει στην πράξη στο κενό η κυβερνητική προπαγάνδα ότι ο νέος νόμος είναι «δικαιότερος». Ακόμα και για τους ανέργους προβλέπονται υψηλές εισφορές (έως και 2.800 ευρώ το χρόνο), επιβάλλονται αυξήσεις στις εργατικές εισφορές του νέου ΕΦΚΑ για όσους ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ (έμμεσα νέα μείωση μισθών!), ενώ η σύνταξη που αντιστοιχεί σε αυτές τις εισφορές είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτη.

Πού είναι τα σωματεία μας;

Και στη φετινή ετήσια συνέλευση της ΕΣΠΗΤ θα ακούσουμε τον καθιερωμένο «απολογισμό» της διοίκησης. «Δράσεις» χωρίς… δρώντα υποκείμενα, χωρίς καμιά παρέμβαση στα μαγαζιά, χωρίς μαζικές διαδικασίες. Τo μόνο που έχει απομείνει είναι μια εθιμοτυπική συνέλευση με το γνωστό τελετουργικό στο… ενδιάμεσο (κάλπη για «απαλλαγή του ΔΣ από κάθε ευθύνη»), σαν να πρόκειται για κάποια συνέλευση μετόχων Ανώνυμης Εταιρείας!

Οι ενώσεις και τα ΔΣ τους ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα όταν κυβερνώντες, ΕΕ, ΔΝΤ, εργοδότες σάρωναν τα δικαιώματά μας. Δεν άνοιξε ρουθούνι όταν κατάργησαν το αγγελιόσημο, όταν ρήμαξαν μεγάλα και μικρά μαγαζιά. Επέμεναν σε «συναντήσεις» διαδρόμων με υπουργούς και παρατρεχάμενους υπνωτίζοντας τον κλάδο. Προτίμησαν την «θαλπωρή» των γραφείων τους, από το να μπουν μέσα στο άβατο των εργασιακών κάτεργων, όπως π.χ. σε ιντερνετικούς ομίλους, και να καλέσουν τους συναδέλφους σε αγώνα για τα δικαιώματά τους. Δεν ανέλαβαν καμιά πρωτοβουλία συντονισμού και αγωνιστικής διεκδίκησης των απλήρωτων συναδέλφων –ούτε καν καταγραφή τους- που είναι μάστιγα στον κλάδο.

Συνάδελφε/φισσα

Για να αλλάξει η κατάσταση και στον κλάδο, θα πρέπει να υπάρξουν γενικότερες ανατροπές στην κοινωνία. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε ενάντια στα νέα και παλιά μνημόνια, και σε κάθε απόχρωσης διαχειριστή αντεργατικών πολιτικών. Με αγωνιστικό και απεργιακό ξεσηκωμό σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους. Για να μην περάσει η 2η αξιολόγηση και τα νέα μέτρα- λαιμητόμος για το λαό. Για να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση. Για σύγκρουση και έξοδο από τη φυλακή των Μνημονίων, του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ. Για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας.

Να βάλουμε ξανά στο κέντρο της διεκδίκησης τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι:

  • Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν.
  • Προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς μπλοκάκια. Να πληρώσει η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση
  • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ριζική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ).
Advertisements