ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια

Το 61,3% του ελληνικού λαού ψήφισε ΟΧΙ. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε ΝΑΙ! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα σε λίγες μόλις ημέρες σε εθνική συνεργασία με τα κόμματα του σάπιου και λαϊκά καταδικασμένου αστικού πολιτικού κατεστημένου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι), πραξικοπηματικά και σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή θέληση, ψήφισε νέο μνημόνιο. Παραχάραξαν το περήφανο «Όχι» του λαού, ξεπουλώντας το ωμά στους ευρωδολοφόνους και το εγχώριο κεφάλαιο.

Ο Α. Τσίπρας συνεχίζει να δικαιολογεί την άθλια επιλογή του ως «μάχη με το χρόνο», ως απάντηση στον εκβιασμό «της Δευτέρας». Και ζητάει ξανά την ανοχή του λαού και της κομματικής και συνδικαλιστικής του βάσης. Το Γενάρη του 2015 ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει και πάλι «χρόνο». Πάγωσε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και το «σκίσιμο των μνημονίων» για να «διαπραγματευτεί» φιλολαϊκή λύση με την ΕΕ. Στις 20 Φλεβάρη με την περίφημη συμφωνία γέφυρα – στην ουσία πλήρη αποδοχή του ληστρικού χρέους και των προηγούμενων μνημονίων – ο Βαρουφάκης με διαταγή Τσίπρα ζήτησε ξανά «χρόνο» 4 μηνών. Και συνεχίστηκε η «σκληρή διαπραγμάτευση» με αντάλλαγμα το πάγωμα των προγραμματικών νομοσχεδίων πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Και όταν ο χρόνος συμπυκνώθηκε τόσο πολύ και η υπόκωφη αντίδραση του κόσμου επέβαλλε το δημοψήφισμα και το απρόσμενα μαζικό «Όχι», ο Α. Τσίπρας το ακύρωσε μονοκονδυλιά και έχει το θράσος να ζητά ξανά «χρόνο». Τριών ετών αυτή τη φορά, με νέο χρέος 55 δισ. (που κατά τα άλλα δεν είναι βιώσιμο), νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Χρόνο για να «έρθει το επενδυτικό πακέτο και η ανάπτυξη».

Τέρμα το παραμύθι! Ο χρόνος που ζητάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι χρόνος για να εξοντώσει το λαό και το κίνημα, να σταθεροποιήσει το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Τέτοιο χρόνο πλέον δεν του δίνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι ελαστικοί βαουτσεράδες και οι απλήρωτοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία. Πρέπει να ξεκινήσει η μάχη για την ανατροπή του νέου μνημονίου, για τη νίκη του «Όχι» της ρήξης. Ο δρόμος του πανεργατικού απεργιακού συντονισμού σε ρήξη με τις καθεστωτικές «αγκάλες» της ΓΣΕΕ και του υποταγμένου συνδικαλισμού του ΝΑΙ, είναι ο μόνος ρεαλιστικός για να μπορέσουν τα όνειρα και οι ελπίδες μας να δικαιωθούν.

Αυτό το δρόμο οφείλει να βαδίσει και η ΕΣΠΗΤ, όπως και τα άλλα σωματεία του κλάδου που μέχρι σήμερα κωφεύουν ή σφυρίζουν αδιάφορα! Όλοι όσοι δε συμβάλλουν σε αυτό το δρόμο είναι συνένοχοι στη νέα κοινωνική και εργατική γενοκτονία που μας ετοιμάζει η «αριστερή» κυβέρνηση και οι όψιμοι  μνημονιακοί πολιτικοί σύμμαχοί της…

Τι φέρεται να περιλαμβάνει το πακέτο:

Αύξηση της ταξικής άμεσης και έμμεσης φορολόγησης

 • Στον συντελεστή του 13% αναμένεται να μείνουν μόνο τα βασικά τρόφιμα, ενώ τα υπόλοιπα πάνε στο 23%
 • Στο 13% φαίνεται ότι θα μείνουν και τα ξενοδοχεία
 • Από το 13% στο 23% πηγαίνει όπως όλα δείχνουν και η εστίαση
 • Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά (μένει να φανεί αν θα υπάρξει μιας κάποιας μορφής επιδότηση στα μικρά νησιά ή στους μόνιμους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα)
 • Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα
 • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων- απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
 • Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
 • Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες

«Τσεκούρι» στο ασφαλιστικό:

 • Καταργούνται άμεσα οι πρόωρες συντάξεις, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη (στα 62 θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας)
 • Επιπλέον, θα προβλεφθεί ποινή 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις
 • Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από ένα στοχευμένο επίδομα
 • Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
 • Για τους αυταπασχολούμενους οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα
 • Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%
 • Για τις επικουρικές θα γίνει και αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.

Ιδιωτικοποιήσεις παντού!

Περίοπτη θέση στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων ενεργειών θα έχουν η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων μένει να φανεί εάν θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στον τομέα της ενέργειας, με διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το Δημόσιο, όπως έλεγαν οι τελευταίες πληροφορίες.

Τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο που μπορεί να ξεπεράσει τα 62 δισ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου του 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι άμεσες πληρωμές στην ΕΚΤ (Ιούλιος- Αύγουστος), που αγγίζουν τα 6,7 δισ. ευρώ, καθώς και οι πληρωμές στο ΔΝΤ για τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Advertisements