Παλεύοντας για την Ανατροπή

του Πάνου Κατσαχνιά, υποψήφιου με την Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Στο μνημονιακό δράμα που ζούμε εδώ και 5 χρόνια, «από μηχανής θεός» δεν υπάρχει.

Κι η διαπίστωση αυτή, όσο απλή κι αν μοιάζει σε πρώτη ανάγνωση, στην πράξη τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι και τόσο. Κι αν αυτό το γνωρίσαμε σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ώστε να προχωρήσουμε πρόσφατα στην δημιουργία της «Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ», σίγουρα το διαπιστώνουμε και σε ότι αφορά την γενικότερη εικόνα τους τελευταίους 5 μήνες, κόντρα στη άποψη που λέει πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Κι αυτό, γιατί δεν θέλουμε να πεθάνουμε μαζί της.

Σε κάθε περίπτωση και αναμένοντας κι εμείς όπως όλοι την τελική συμφωνία, ένα πράγμα μοιάζει να επιβεβαιώνεται γι’ ακόμη μια φορά. Το ότι οι καθαρές γραμμές είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε κίνηση (αν αυτή θέλει να διατηρεί πιθανότητες υψηλών ποσοστών επιτυχίας), σε αντίθεση με τις προσπάθειες «παντρέματος», «χρυσής τομής», «μέσου όρου», «έντιμης συμφωνίας», η όπως αλλιώς ονομάζεται ο συμβιβασμός. Γιατί όταν επιλέγεις να πατάς σε δύο βάρκες, όσο καλός κι αν νομίζει ο καθένας ότι είναι στην ισορροπία, στο τέλος πάντα καταλήγει στην θάλασσα.
Καθαρές γραμμές λοιπόν, που διαλέγουν πλευρά και πάντα με στόχο το βάθεμα της ριζοσπαστικοποίησης του κόσμου που συνοδεύει το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα και την πτώση της κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου.

Που σε ότι αφορά τον κλάδο μας -ακόμη και στις παρούσες συνθήκες- αυτό καθίσταται πιο δύσκολο εξαιτίας της μεγάλης επίθεσης που έχει δεχτεί τα τελευταία 5 μνημονιακά χρόνια. Καθώς ζητήματα όπως τα κλεισίματα μαγαζιών, οι απολύσεις, η τεράστια ανεργία, η μη καταβολή δεδουλευμένων, η καθυστέρηση στην καταβολή τους, η ανασφάλιστη εργασία, οι συνθήκες γαλέρας στο «Ελντοράντο» των ηλεκτρονικών μέσων, τα «μαύρα», οι εναλλαγές άμισθων πρακτικάριων, τα ΕΣΠΑ, τα βάουτσερ και ότι άλλο εφεύρουν οι εκδότες στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τα κέρδη τους, αντικειμενικά καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα.

Ευτυχώς όμως για όλους μας, αυτή είναι μόνο η μισή εικόνα. Γιατί η άλλη μισή είναι εκείνη του κόσμου που τουλάχιστον 5 χρόνια τώρα έχει δείξει ότι δεν το βάζει κάτω. Ότι δεν «γυρίζει την πλάτη του στο μέλλον», αλλά ότι πολεμά, αγωνίζεται, αποκτά οργανωτικές εμπειρίες, ξεκαθαρίζει πολιτικά, ώστε να συνεχίζει να ψάχνει τις λύσεις στα αριστερά του. Αναδεικνύοντας κόμματα του 4% σε κυβερνήσεις με 36%. Και που συνεχίζει να το κάνει απεργώντας και διαδηλώνοντας ακόμη και όταν εξακολουθούν να θέλουν να πουλήσουν τα λιμάνια, τα νοσοκομεία και τα σχολεία του, για τους μετανάστες που πνίγονται στο Αιγαίο, για την αγνόηση των αυτό-διαχειριζόμενων πειραμάτων της Ertopen, της ΕΡΤ3, των περιφερειακών ΕΡΑ στην διαδικασία επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η ακόμα κι όταν απαιτούν την καταδίκη των χρυσαυγιτών για τα εγκλήματά τους.

Κι επειδή η «Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ» είναι κομμάτι αυτού του κόσμου και αυτού του κινήματος, θέλουμε στο ίδιο μήκος κύματος να συνεχίσουμε και στα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας. Θέλουμε δηλαδή, να συνεχίσουμε να είμαστε η αριστερή αντιπολίτευση στην συνδικαλιστική άποψη που επικρατεί, πως ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, μόνο να την διαχειριστούμε μπορούμε ως Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, με νομικές συμβουλές και επιδόματα στα μέλη μας και παρουσία του Δ.Σ. όπου του ζητηθεί. Αναμφισβήτητα απαραίτητο και θεμιτό, αλλά σίγουρα όχι ικανό να συμβάλει στην ανατροπή της υπάρχουσας μνημονιακής κατάστασης στον κλάδο. Κι αν δεν αλλάξουμε εμείς από τα κάτω αυτή την εις βάρος μας κατάσταση, οι κάθε είδους τρόικες, θεσμοί, οι εταίροι, σίγουρα δεν έχουν καμιά πρόθεση να το κάνουν. Όποιον κι αν έχουν απέναντι τους στην «διαπραγμάτευση».

Γι’ αυτό και δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε μαζί και με τα άλλα σωματεία του κλάδου για:
Την άμεση νομοθετική κατοχύρωση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και των συλλογικών συμβάσεων. Το δικαίωμά μας στη δουλειά σε μόνιμη και σταθερή βάση, με πλήρη ασφάλιση και παροχές υγείας για όλους. Την κατάργηση της ευέλικτης και ελαστικής εργασίας, χωρίς μπλοκάκια και «μαύρα». Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας. Ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλα τα ΜΜΕ και αποκατάσταση των απωλειών. Κάλυψη όλων των συναδέλφων σε όλα τα Μέσα και ειδικά στο Διαδίκτυο. Για να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός συνδικάτου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ενημέρωση για την κοινωνία. Διαγραφή του χρέους.

Έχοντας αυτά ως πυξίδα και με την απόφαση να είμαστε παρόντες ως «Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ» και την τριετία που θα επακολουθήσει των εκλογών του 2015, σας καλούμε στηρίξετε με την συμμετοχή σας και με την ψήφο σας την προσπάθεια μας αυτή. Μαζί είμαστε ισχυροί.

Στις 12 και 13 Ιούνη
Στηρίζουμε – Ψηφίζουμε
Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή!

Advertisements