Κυβερνητικές προτάσεις για ασφαλιστικό: Μεταξύ εκτέλεσης και αυτοκτονίας

Του Δημήτρη Σταμούλη, υποψήφιου με την Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Είναι σε γνώση των περισσότερων πλέον τα σχέδια συμφωνίας που προτάθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση αφενός και τους «θεσμούς» (βλ. δανειστές τοκογλύφους) αφετέρου. Όποιος μπει στον κόπο να τα διαβάσει, πολύ εύκολα θα καταλάβει ότι πρόκειται για δύο σχέδια άγριων μνημονίων εργατικής και κοινωνικής δολοφονίας.

Φυσικά, δεν πρόκειται για ταυτόσημα κείμενα, παρά τα πολλά κοινά σημεία τους, ακόμη και τις ίδιες εκφράσεις, που αντανακλούν τις συζητήσεις στα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια. Η συμφωνία όμως των δύο σχεδίων έγκειται στη βασική ουσία: Πρέπει να μείνει η ελληνική κοινωνία σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επί το λαϊκότερο: μνημόνια στον αιώνα τον άπαντα.

Αυτό είναι εξαιρετικά σαφές σε τρεις κύριους άξονες:

Πρώτο: Διατηρείται με νύχια και με δόντια το αντεργατικό αιματηρό δημοσιονομικό και εν γένει αντιδραστικό αποτέλεσμα της πεντάχρονης εφαρμογής των δύο προηγούμενων μνημονίων. Η συμφωνία για το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα (ανεξάρτητα από την μικρή τελικά διαφορά στο ύψος), συμπυκνώνει αυτή την πλευρά και αποδίδει το συνολικό αντιλαϊκό και συστημικό χαρακτήρα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη διάσταση και με τις ίδιες τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Είναι σα να συμφωνείται να μείνει το μαχαίρι της κοινωνικής σφαγής βαθιά μπηγμένο στο σώμα της καθημαγμένης ελληνικής κοινωνίας.

ΔεύτεροΣυμφωνείται πως πρέπει να παρθούν πρόσθετα μνημονιακά μέτρα άγριας λιτότητας και φορομπηξίας, έκτακτου αλλά και μόνιμου/διαρθρωτικού χαρακτήρα, ως προϋπόθεση για επανάληψη της χρηματοδοτικής ροής από το σύστημα της ευρωζώνης.

Τρίτο: το χρέος θα μείνει ακούρευτο και απείραχτο, ως μόνιμος μοχλός αιμοδοσίας της ελληνικής κοινωνίας προς το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Η χρεομηχανή θα ξαναδουλέψει με τους όρους ενός νέου δανείου/πακέτου μέσω της «μεγάλης αναπτυξιακής συμφωνίας». Αυτή θα ακολουθήσει μετά τις σημερινές διευθετήσεις ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του υφιστάμενου μνημονιακού προγράμματος και δανειακής σύμβασης.

Τι προτείνουν για το ασφαλιστικό;

Ας δούμε όμως τι ακριβώς πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση ειδικότερα στο θέμα του ασφαλιστικού:

  • Ενοποιήσεις Ταμείων σε τρία- Κωδικοποίηση νομοθεσίας- Νέες Αναλογιστικές Μελέτες
  • Αναστολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος τουλάχιστον ως το 2017
  • Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων- Πρόσθεση ενός 6μήνου/ έτος ως το 2022 και ενός έτους ως το 2025- «Ομπρέλα» στα θεμελιωμένα δικαιώματα, Βαρέα, μητέρες ανηλίκων- Πρόσθετη ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις
  • Αναστολή νέου τρόπου υπολογισμού κύριων συντάξεων το 201

Πρακτικά τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω που εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ;

Αύξηση της ηλικίας εξόδου στην σύνταξη και την παροχή άθλιων συντάξεων.

Άνοιγμα του δρόμου για «συγχώνευση» (και) του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο μεγάλο «πηγάδι» για τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα του ΙΚΑ.

Περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, με στόχο αυτός να λειτουργήσει ως πρώτος μοχλός προσέγγισης της αύξησης των ορίων ηλικίας για σύνταξη. Έτσι το πάγωμα για δύο χρόνια της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μηχανισμός αυτόματης μείωσης), έως ότου ολοκληρωθούν οι λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες –εάν φυσικά γίνει δεκτό από τους «θεσμούς»- είναι απλώς μια καθυστέρηση και όχι μέτρο «ανατροπής» της σημερινής διάλυσης του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση δεσμεύεται εντελώς συγκεκριμένα για αύξηση της μέσης ηλικίας εξόδου προοδευτικά κατά 2,2 χρόνια στο δημόσιο και κατά 2,5 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα έως το 2022!
Ναι στη ρήξη τώρα- Όχι σε συμφωνία και νέο μνημόνιο

Το «πατριωτικό καθήκον» δεν είναι η «στήριξη Τσίπρα» όπως κάλεσε ο Δ. Παπαδημούλης, αλλά η στήριξη της προοπτικής λαϊκής νίκης και αυτό περνάει μέσα από την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και στάσης υποταγής στην ΕΕ και την αναζήτηση στηριγμάτων (και ψήφων σε ενδεχόμενη εκλογικής αναμέτρησης) στους μνημονιακούς βρικόλακες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, που τρίβουν τα χέρια τους.

Ποιός πρέπει να είναι ο πολιτικός στόχος σήμερα που θα «μιλάει» στην καρδιά και τα συμφέροντα των εργαζομένων; Όχι, η στήριξη της αδιέξοδης και ανύπαρκτης τελικά «διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης. Ούτε κάποια πενιχρά πολιτικά κέρδη προς τα αριστερά εν μέσω της πλήρους συστημικής ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ και επιβολής νέας συμφωνίας που θα τσακίζει τον κόσμο. Ο στόχος είναι να μην υπογραφεί, με λαϊκό ξεσηκωμό, μια νέα συμφωνία και να πάμε σε ένα ΟΧΙ, ανοιχτό προς τη ρήξη και την αποσταθεροποίηση του μνημονιακού και «ευρωπαϊκού» κεκτημένου.

Για αυτό είναι ανάγκη ο κόσμος του αγώνα, όλοι οι εργαζόμενοι να διαδηλώσουν μαζικά την άρνησή τους σε μια νέα συμφωνία-μνημόνιο που θα είναι ταφόπλακα στα δικαιώματά τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 7μμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Advertisements