Στις 11 Ιούνη διαδηλώνουμε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Στις 12 και 13 Ιούνη στηρίζουμε-ψηφίζουμε Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ

του Πέτρου Πομόνη από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Ο αγώνας των εργαζομένων και αλληλέγγυων της ΕΡΤ, στο διάστημα των περίπου δύο χρόνων που μεσολάβησε από την ημέρα του κλεισίματος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, απέδειξε ότι η εναλλακτική πρόταση απέναντι στη συνεχή μνημονιακή και μιντιακή αποδοχή της λιτότητας, των περικοπών και των κλεισιμάτων είναι υπαρκτή και κοινωνικά αποδεκτή.

Το πρώτο -και πετυχημένο στα παγκόσμια χρονικά- εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τους εργαζόμενους και αλληλέγγυους, σηματοδότησε την απαρχή της φθίνουσας πορείας της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, εκπέμποντας το καθαρό σήμα της κοινωνίας που αρνείται να εξαθλιωθεί και δεν υπακούει στα τελεσίγραφα των δανειστών της ενωμένης ευρωπαϊκής τοκογλυφίας. Συνάμα, κατορθώνει το αδιανόητο: να λειτουργεί, χωρίς τους «ειδικούς», αψηφώντας τα ιερά και τα όσια των νόμων της αγοράς και των κανόνων κάθε «ευσυνείδητης γραφειοκρατίας».

Το μήνυμα του πολύμηνου αγώνα της ανοικτής ΕΡΤ με ανοιχτές όλες τις δομές της (ΕΡΤ 3 – περιφερειακούς σταθμούς κ.α.) δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να ακυρωθεί με νομοθετήματα που αναμιγνύουν ένα νέο μοντέλο εργασιακής λειτουργίας που βασίστηκε στην αντίσταση και την αλληλεγγύη «από τα κάτω», με την υποταγή, τη διαπλοκή και τη διαφθορά της πολιτικής «από τα πάνω».

Η εμφάνιση ενός αστυνομικού στην ΕΡΑ Ζακύνθου και η προσαγωγή μου στο αστυνομικό τμήμα στις 14 Μαΐου εκτελώντας εισαγγελική εντολή με αφορμή μηνυτήρια αναφορά μέλους του Δ.Σ. της καταργημένης ΝΕΡΙΤ, ήταν ένα επεισόδιο που ενίσχυσε τη διάχυτη αίσθηση του ημιτελούς και ανικανοποίητου που χαρακτηρίζει τους χειρισμούς σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν ένα “τυχαίο” ή “μεμονωμένο περιστατικό” (γνωστή δικαιολογία, ιδίως για τους κυβερνώντες), όπως έδειξαν ανάλογα περιστατικά στις ΕΡΑ Πύργου και Κομοτηνής, χωρίς αστυνομική συνοδεία μεν αλλά με αποστολή αντίστοιχης μηνυτήριας αναφοράς.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η κυβερνητική πολιτική περί μη ρεβανσισμού έχει ως αποτέλεσμα η ΝΕΡΙΤ να καταργηθεί τυπικά, αλλά οι μηχανισμοί και τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν να παραμένουν ανέπαφα, ενώ η επαναφορά στελεχών στη διοίκηση της νέας ΕΡΤ που ήταν εμπνευστές για τον περιορισμό και τη συρρίκνωσή της κατά το παρελθόν, δικαιολογημένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μέγιστη πρόκληση για τους απολυμένους εργαζομένους και αλληλέγγυους που αγωνίστηκαν 23 μήνες για μια «ΕΡΤ ανοικτή -ελεύθερη φωνή κάθε αγωνιστή» και την κοινωνία που υπερασπίσθηκε αυτήν την προοπτική.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα που θα ακρωτηριάζει τόσο τον ελεύθερο και αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα της ΕΡΤ όσο και τις δομές της, όλα αυτά δηλαδή που υπερασπιστήκαμε με αγώνες και θυσίες. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε κάθε νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα συνεχίζει τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και των περικοπών σε βάρος μας. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με τη διαδήλωση 7μμ έξω από το Ραδιομέγαρο στις 11 Ιούνη, στα δύο χρόνια από το κλείσιμο. Κι αυτό είναι το μήνυμα που μπορούμε να ενισχύσουμε και στις εκλογές της ΕΣΠΗΤ στις 12 και 13 Ιούνη, στηρίζοντας την Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, τη νέα μαχητική συλλογικότητα που με βάση αυτόν τον αγωνιστικό προσανατολισμό συγκροτήθηκε.

Κερδίσαμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, για να μην αφήσουμε τις μέρες που μας σημάδεψαν ανεξίτηλα να γίνουν παιχνίδι στα σχέδια δανειστών, τραπεζιτών, ταγματαρχών…

Advertisements