Γιατί οι δύο μεγάλες παρατάξεις του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ αποδέχθηκαν την παράδοση των διαθεσίμων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στην Τράπεζα Ελλάδας;

Σε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ που έγινε λίγες μέρες προτού το ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αποφασίσει κι αυτό να ακολουθήσει άλλα ταμεία, δήμους και περιφέρειες, και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην παράδοση των 70 περίπου εκατ. ευρώ διαθεσίμων στην Τράπεζα Ελλάδος, κατατέθηκε η ακόλουθη πρόταση για απόφαση από το Δημήτρη Σταμούλη, μέλος του απερχόμενου ΔΣ και μέλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή.

«Τα αποθεματικά μας είναι για συντάξεις και υγεία και όχι για το ΔΝΤ και την ΕΚΤ!

Μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της διοίκησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τελικά αποφασίστηκε η μεταφορά των διαθεσίμων του Ταμείου σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Και μάλιστα με την ομόφωνη στήριξη των εκπροσώπων των σωματείων, οι οποίοι συντάχθηκαν με την κυβερνητική βούληση, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν!
Υποτίθεται ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε στο όνομα της «υψηλότερης απόδοσης». Ωστόσο όλα υπαγορεύτηκαν από την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε η κυβέρνηση, και η οποία αν και εξαιρούσε τα ασφαλιστικά ταμεία από την μεταφορά των διαθεσίμων, τελικά η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αποφάσισε να υιοθετήσει την ΠΝΠ.

Ο κίνδυνος για τα χρήματα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (περί τα 60 – 70 εκατομμύρια ευρώ σε εμπορικές τράπεζες και άλλα 650 εκατ. στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ) είναι άμεσος, καθώς είναι προφανές ότι η συγκέντρωση εκατοντάδων εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα δήμων, περιφερειών, δημόσιων οργανισμών όπως ο ΟΑΕΔ, και ασφαλιστικών ταμείων –όπως το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο ΟΑΕΕ κ.α.- θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου στην εξυπηρέτηση των δόσεων του ΔΝΤ, της ΕΕ και των άλλων δανειστών.

Αυτά τα χρήματα, όμως, αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για την καταβολή συντάξεων και τις παροχές υγείας χιλιάδων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Κανείς δεν έχει δικαίωμα – υπακούοντας στις επιταγές των μνημονιακών νόμων και του προϋπολογισμού – να απλώσει χέρι στον ιδρώτα των ασφαλισμένων. Κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» των αποθεματικών μας. Οι δήθεν «υψηλότερες αποδόσεις» για την μεταφορά των διαθεσίμων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Πρόκειται για πολιτική απόφαση που ενισχύεται από τους δανειστές, για αυτό άλλωστε όχι μόνο δεν αντέδρασαν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, αλλά επικρότησαν τη συγκεκριμένη επιλογή.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις στα ΜΜΕ πρέπει να πάρουν άμεσα θέση, να καταγγείλουν τη νέα κλοπή και να την αποτρέψουν. Επιπλέον, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι καλούνται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κινητοποιηθούν, να σώσουν ό,τι έχει απομείνει, αλλά και να διεκδικήσουν πίσω όσα εκλάπησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως με το περιβόητο PSI, αλλά και από τους εργοδότες με την εισφοροκλοπή, την μαύρη και ελαστική εργασία κ.α.

Ούτε ευρώ στους δυνάστες -δανειστές. Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά – είναι για συντάξεις και υγεία και όχι για τους γύπες των αγορών.»

Και οι δύο… φιλοκυβερνητικά

Αμφότερες η Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων του απερχόμενου προέδρου Θ. Μπερεδήμα, και η ΔΑΕΚΔ (Μ.Ζαρίφη και Σπ.Κρίκος) κινήθηκαν όλως… περιέργως στην ίδια φιλοκυβερνητική κατεύθυνση. Αρνήθηκαν να υιοθετήσουν μια άποψη αρνητική στην αρπαγή των διαθεσίμων, και μάλιστα ουσιαστικά υποστήριξαν την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, να μαζέψει ό,τι ρευστό χρήμα υπήρχε στα δημόσια ταμεία προκειμένου να πληρώσει ακόμα και το τελευταίο ευρώ στους τοκογλύφους δανειστές, με την τελευταία δόση να ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ. Και φυσικά, ούτε κουβέντα κατά της αποπληρωμής όλων των τοκογλυφικών δόσεων στους δήμιους του ελληνικού λαού.

ΝΚΔ και ΔΑΕΚΔ υποτίθεται ότι επικαλέστηκαν το …καλύτερο ποσοστό στις αποδόσεις των καταθέσεων. Άλλος ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση δίνει μάχη και χρειάζεται στήριξη» κι άλλος απροκάλυπτα εμφανίστηκε ως… «εκπρόσωπος της κυβέρνησης» στο ΔΣ του σωματείου. Κι ας επιβλήθηκε το… καλύτερο ποσοστό διά της υποχρεωτικής μεταφοράς και όχι εθελοντικά, έστω με βάση τους «νόμους της αγοράς»…

Πέρα από τις κοκορομαχίες και τις ανούσιες αντιπαραθέσεις στο ΔΣ της ΕΣΠΗΤ μακριά από τα πραγματικά ερωτήματα για την πορεία του σωματείου, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του με βάση τα εργατικά δικαιώματα, η αλήθεια είναι ότι οι δύο «μεγάλες» παρατάξεις, ΝΚΔ και ΔΑΕΚΔ, στα σοβαρά ζητήματα εκφράζουν όψιμα κοινές αντιλήψεις. Η ΝΚΔ αρνείται κάθε ουσιαστική κριτική στην κυβέρνηση που θα αναγκάζει τον πρόεδρο Θ. Μπερεδήμα να βάζει την υπογραφή του σε ανακοινώσεις που διαφοροποιούνται από την γραμμή της κυβέρνησης. Η ΔΑΕΚΔ εμφανίζεται απροκάλυπτα και … καμαρωτή ως «κυβερνητική παράταξη» αναβιώνοντας τον κυβερνητικό συνδικαλισμό στο σωματείο μας. Οι διαρκείς αναφορές στις διάφορες υπουργικές «δεσμεύσεις» και ότι «όλα θα λυθούν στο τάδε νομοσχέδιο του δείνα υπουργού», περισσεύουν… Μόνο που η πράξη και το «έργο» της κυβέρνησης είναι αψευδής μάρτυρας για τους «τυφλούς» υποστηριχτές της.

Advertisements